Naslovnica Region Pripadnici Vojske CG idu u Irak

Pripadnici Vojske CG idu u Irak

456

Podgorica — Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore podržao je prijedlog odluke o upućivanju dva pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misiju u Iraku.

Na sjednici Odbora, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicionih partija, naglašena je važnost ove misije zbog obuke, iskustva pripadnika Vojske Crne Gore, kao i kredibiliteta države.

Odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Irak treba da bude proslijeđena Skupštini na usvajanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluku o slanju dva podoficira Vojske Crne Gore u NATO misiju u Irak tokom 2020. godine, prethodno je donio Savjet za odbranu i bezbjednost, a konačnu potvrdu će dati Skupština Crne Gore.

Predstavljajući odluku članovima Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, ministar odbrane Predrag Bošković je naglasio važnost učešća u NATO misijama.

“Učešće pripadnika Vojske Crne Gore u NATO misijama i operacijama je od izuzetne važnosti za vojsku i svakog pojedinačnog pripadnika naših oružanih snaga, jer ono iskustvo koje dobijaju učešćem u ovim misijama, trening koji se obavlja tokom boravka u tim misijama, je neprocjenjivo iskustvo koje ne mogu dobiti u našim uslovima u Crnoj Gori”, rekao je ministar Bošković, precizirajući da na osnovu bezbjednosnih procjena i raspoloživih kapaciteta Vojska Crne Gore je iskazala interesovanje u centru za diplomatsku podršku u okviru međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Sjednici su prisustvovali samo članovi Odbora za bezbjednost iz vladajuće koalicije, a opozicioni predstavnici se nisu pojavili.

(StarMo)