Naslovnica Mostar Pripadnici ISS-a noćas spasili ženu iz Neretve

Pripadnici ISS-a noćas spasili ženu iz Neretve

759
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Pripadnici mostarske Interventne spasilačke službe (ISS) noćas su spasili jednu unesrećenu ženi iz rijeke Neretve na lokalitetu Lučkog mosta, javili su iz ISS-a na svojoj Facebook stranici.

U objavi ISS-a stoji da su na poziv Policijske uprave (PU) Mostar zaprimili poziv, te izveli akciju spašavanja u četvrtak u noćnim satima.

“Spasilački tim je upućen na lokalitet Lučkog mosta, gdje je uočena ženska osoba na nepristupačnoj stijeni u rijeci Neretvi. Životno ugrožena osoba, mogućnost utapanja i izvjesna hipotermija zahtijevali su hitnu intervenciju”, navodi se u objavi ISS-a.

Iz ISS-a navode da su poziv iz mostarske policije zaprimili u 23 sata i 50 minuta, a da su već u 20 minuta iza ponoći pristupili akciji spašavanja.

“Policijski službenici su instruisani da ne poduzimaju nikakve radnje spašavanja s obzirom na samu nepristupačnost lokacije, te nepoznavanje stepena povreda, ali održavanje komunikacije sa unesrećenom značajno je bilo za održavanje stanja svijesti. Intervencija završena predajom unesrećene hitnoj pomoci u 00:40, u jako lošem stanju sa simptomima ozbiljne hipotermije”, navodi se u objavi ISS-a Mostar.

Navode kako je intervencija uspješno izvedena, spašen je ljudski život “brzom rekacijom, stručnim pristupom našeg tima i koordinisanim radom operativnih tijela u spasilačkoj akciji”.

(StarMo)