Naslovnica Region “Prioritet”: Washington pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu

“Prioritet”: Washington pažljivo prati situaciju na Zapadnom Balkanu

103

Washington — Sjedinjene Države pozvale su u Kosovo i Srbiju da nastave dijalog, pošto je susret dvije strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata.

Ned Price, portparol State Departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Washington pažljivo prati situaciju.

“Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa EU, to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obje strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave”, rekao je Price, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zvaničnik State Departmenta precizirao je da Washington u potpunosti podržava dijalog – rekavši da je potrebno unaprijediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Price je rekao i da specijalni izvjestilac američke administracije za Balkan Gabriel Escobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitensteina, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

“Uvjeravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vrijeme. Riječ je o prioritetu koji obuhvata cijelu našu organizaciju, kako na terenu – tako i u SAD-u”, ukazao je Price.

Tokom treće runda dijaloga, održane između Kosova i Srbije poslije jednogodišnje pauze, nije ostvaren napredak.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da dvije strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.

Ukazao je, međutim, da su se pregovarači Albin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da razgovore nastave narednih dana.

(StarMo)