Naslovnica Život Princ: Rat bi imao katastrofalne posljedice po svijet

Princ: Rat bi imao katastrofalne posljedice po svijet

436

Washington — U intervjuu objavljenom u nedjelju, saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman upozorio je da bi cijene nafte mogle porasti na nivo bez presedana ako svijet ne počne sarađivati kako bi spriječili Iran, ali je naglasio da preferira političko, a ne vojno rješenje za ovaj problem.

“Ako svijet ne preduzme snažne i čvrste korake kako bi odvratio Iran, vidjet ćemo daljnje eskalacije koje će prijetiti svjetskim interesima. Snabdijevanje naftom bit će ometeno i cijene nafte će porasti na nivoe bez presedana”, rekao je, govoreći za CBS-ovu emisiju “60 minuta”, de facto vladar kraljevine, prenose bh. mediji.

On je kazao da se slaže sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom da su napadi 14. septembra, koji su oštetili najveći svjetski pogon za preradu nafte i uništili više od 5 posto svjetskih naftnih zaliha, ratni čin Irana prema Saudijskoj Arabiji.

Naglasio je, međutim, da preferira mirno rješenje, jer bi rat između Saudijske Arabije i Irana mogao imati katastrofalne posljedice po globalnu ekonomiju.

(StarMo)