Naslovnica Mostar Primljena još dva bolesnika, ali su nalazi negativni

Primljena još dva bolesnika, ali su nalazi negativni

376

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zadužen za preduzimanje mjera zaštite stanovništva od koronavirusa u HNK, održao je u petak sastanak, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Na sastanku je, uz ostalo, istaknuto kako su, u posljednja 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zaprimljena dva bolesnika s kliničkom i epidemiološkom sumnjom na koronavirus koji su zbrinuti po svim uzusima struke i važećim uputstvima, te je urađeno specifično testiranje na virus COVID-19. Dobiveni nalazi su negativni, a o njihovu daljnjem liječenju odlučit će kliničari-infektolozi, navodi se u saopštenju.

U skladu sa naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u cilju daljnjeg praćenja situacije i preduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, Krizni štab pozvao je građane HNK i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u HNK, a koji su se unazad sedam dana, računajući od 24. 2. 2020. vratili iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, da se putem telefona, bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo HNK radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

Od ponedjeljka do petka, tokom radnog vremena, mogu se javiti na broj telefona: 036/551-478. Van radnog vremena i vikendom građani mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281. Revizija ovih mjera vršit će se u skladu sa epidemiloškom situacijom.

Građanima HNK preporučuje se da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID-19). Takođe, potrebno je pridržavati se preporuka koje je uputilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK o odgodi i prolongiraju studijskih putovanja i ekskurzija.

Članovi Kriznog štaba održali su i sastanak s predstavnicima domova zdravlja, higijensko-epidemioloških službi i sanitarnim inspektorima u HNK koji su dobili smjernice o daljnjem postupanju kod potencijalnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, navodi se u saopštenju.

(StarMo)