Naslovnica Izdvojeno “Primjer kako se može sarađivati”

“Primjer kako se može sarađivati”

395
foto: HNK Mostar

Mostar — Pozorišna predstava “Identitluk”, nastala u saradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta (NP) u Mostaru, premijerno će biti izvedena u srijedu, 18. decembra, na maloj sceni HNK Mostar s početkom u 20 sati.

Predstava “Identitluk” nastala je po motivima knjige Amina Maaloufa “U ime identiteta”. Rediteljica je Tanje Oručević Miletić, dramaturg Dragan Komadina, a u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar, te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević, predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identiteta u okviru jednog seminara o pomirenju koji se direktno referira na Maaloufov esej “U ime identiteta”.

“Maaloufovu knjigu smo koristili samo kao polazište, kao ferment za propitivanje pitanja o identitetu. Zapravo smo željeli sebi postaviti konkretno pitanje: šta nama u sredinama u kojim živimo znače Maaloufove riječi, ideje koje on donose? Kroz niz improvizacija pokušali smo dati odgovore na ta pitanja”, rekla je Miletić Oručević na konferenciji za novinare, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Istakla je kako predstava ima jaki satirički naboj, te kako je glavna namjera bila da predstava publici bude duhovita i zanimljiva.

Govoreći o saradnji dva mostarska pozorišta, direktor HNK Mostar Ivan Vukoja istakao je kako se radi o svjetlom primjeru društveno odgovorne saradnje koja doprinosi boljem razumijevanju, pomirenju i povezivanju specifičnosti u zajedničkom mostarskom i bosanskohercegovačkom okviru.

“Saradnja između naše dvije pozorišne kuće traje već neko vrijeme. Ovo je primjer kako se može sarađivati u jednom gradu koji ima svoje probleme, i ne samo stvarati novu teatrološku ili umjetničku vrijednost, već i podsticati određene društvene promjene i procese, odnosno biti njihov učesnik”, rekao je Vukoja.

Dodao je kako je predstava “Identitluk” izuzetno aktuelna, kako u domaćem, mostarskom i bosanskohercegovačkom kontekstu, tako i u širem, svjetskom univerzalističkom konceptu.

“Maaloufova knjiga i naša predstava pokazuje da je moguće živjeti jedno društvo u kojem će identiteti biti različiti, a i u isto vrijeme višeslojni, te da je moguće da se identiteti ne sukobljavaju već da se međusobno harmonično prožimaju i nadopunjavaju”, poručio je Vukoja.

Po mišljenju direktora Narodnog pozorišta Mostar Almira Mujkanovića, Mostar je jedini grad u kojem se ovakva predstava mogla dogoditi.

“Mostar je jedini gradu u BiH gdje narativ ovakve predstave neće biti jednostran već će biti izbalansiran, a time i tačniji i prihvatljiviji općoj populaciji što uopće nije nezanemarivo. Publika će možda prepoznati tipizaciju ili stereotipizaciju određenih likova, ali i to je način da se određene predrasude razbiju i na neki način negiraju”, dodao je Mujkanović.

Glumica Jelena Kordić Kuret kazala je kako je centralna tema predstave tema o kojoj se može puno govoriti, pogotovo u bh. društvu koje je usmjereno na ideološko shvatanje identiteta.

“Predstava možda ne odgovara na teška pitanja, ali ih otvara, što je možda još značajnije. Nadam se da će koncept predstave dobro korespondirati s publikom i podstaći na postavljanje pitanja o vlastitom identitetu”, istakla je glumica.

Nakon premijere u HNK Mostar, slijedi izvođenje u Narodom pozorištu Mostar u petak, 20. decembra, s početkom u 20 sati, a za sljedeću godinu najavljeno je gostovanje ove predstave koja je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije, u dvadesetak bh. gradova.

Karte za premijeru u HNK Mostar nisu u slobodnoj prodaji, dok je ulaz na predstavu u Narodom pozorištu Mostar besplatan uz obavezno preuzimanje karata na blagajni Narodnog pozorišta.

(StarMo)