Naslovnica Mostar Prikazan film o Vahi

Prikazan film o Vahi

268
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — “Vaha, portret jedne legende” naslov je filma Igora Latinovića posvećenog fudbalskom stručnjaku Vahidu Halilhodžiću u produkciji kompanije Romain Boussac, i koprodukciji Marie Tauzia i Al Jazeera Balkans.

Na izradi je radio tim filmskih radnika, a on, od početka do kraja, na poseban način govori o životnom putu započetom u Jablanici i usponu do svjetskog nogometnog vrha.

Latinovićev film sinoć je prikazan u Mostaru, gradu za koji je Halilhodžić posebno vezan, a jedan od suorganizatora bio je Fudbalski klub Velež.

Prije samog početka, prikazana je pozdravna poruka koju je u Maroku snimio Halilhodžić, kazavši, između ostalog, da žali što nije u mogućnosti prisustvovati ovom događaju zbog ograničenja kretanja uslijed pandemije.

“Igor je 2002. počeo raditi na filmu u vrijeme kada je Vahid došao u Pariz. Bio je fasciniran statusom čovjeka s naših prostora koji je uživao u to vrijeme u tom okruženju. Zato je i započeo raditi na filmu. Velika produkcija je kasnije otpala, a ostao je samo Igor, koji je u narednih 20 godina nastavio pratiti Vahida. Rekao nam je da ima materijal, a mi smo odlučili uraditi produkciju“, rekao je koproducent filma Sead Kreševljaković.

Pred sam početak, prisutnima se obratio i predjednik Fudbalskog kluba Velež Šemsudin Hasić.

“Drago mi je što je nastao film ovog tipa, jer Vahid to zaista zaslužuje. Iako fizički nije, on je i danas u Veležu i smatram da su Velež i Vaha veoma važan klub i čovjek za ovaj grad i državu. Posebno mi je drago što mogu kazati da sam prijatelj s Vahom. Jutros smo razgovarali, bio je raspoložen i sretan je što je nastao film o njegovom privatnom i profesionalnom životu. Poželio nam je i sreću na utakmici protiv Olimpika“, izjavio je Hasić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)