Naslovnica Politika Prijava ili “predizborni poklon”?

Prijava ili “predizborni poklon”?

684

Mostar — Mostarski investitori, Ante Vidačak i Božo Krstanović. su 8. oktobra ove godine podnijeli krivičnu prijavu protiv Boške Ćavar i to zbog, kako se navodi, “prevare, iznude i spriječavanja službene osobe u vršenju dužnosti”.

Upravo zbog ove prijave Ćavar je, kako se navodi u medijima, “dobila poziv za ispitivanje u svojstvu osumnjičene” – piše Klix.ba.

Cijela priča se vuče još od pokušaja da, na jednoj vrlo atraktivnoj lokaciji u strogom centru Mostara, investitori izgrade poslovni-stambeni objekat. Nakon kopanja ogromne rupe i rušenja ranijih objekata, ideja se nije dopala Boški Ćavar, te je ona hrabro pokrenula niz zvaničnih inicijativa i žalbi u Gradskoj upravi kako bi se spriječila gradnja objekta na broju 23. u ulici Kneza Domagoja. Obzirom da na pomenutoj lokaciji, već duže vrijeme nema nikakvih aktivnosti, očito je da je su nastojanja Boške Ćavar dala rezultate.

Naime, Rješenjem Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, a koga potpisuje gradonačelnik Ljubo Bešlić, investitorima – kompaniji Promark d.o.o. Mostar, te Marku Vidačku, Boži Krstanoviću, Anti Šainu, Draženu Erešu i Miji Mariću je naređeno zatrpavanje građevinske jame dimenzija 28x11x4 metara. “Zatrpavanje” se trebalo izvršiti još 17. jula u 9 sati na “teret investitora”, ali od toga do danas nije bilo ništa…

NIJE SAMO URBANIZAM…

Ova afera, međutim, nema samo urbanističko-poslovni ugao, već i politički obzirom da je Boška Ćavar visoko rangirana članica mostarskog ogranka ‘Naše stranke’, te se – osim toga, natječe i za ulazak u Gradsko vijeće Mostara sa dobrim izgledima na izborima koji će uslijediti za desetak dana.

Iz Naše stranke Mostar su zato odmah požurili da naglase kako je “nevjerovatno gledati kako se ‘Režim’ raspada i kako u slobodnom padu posežu za starim metodama zastrašivanja i represije”.

Bez obzira ima li krivična prija bilo kakvog osnova ili nema, sigurno je jasno kako ovakav razvoj situacije došao “kao kec na deset” za Našu stranku i samu Bošku Ćavar. Krivična prijava protiv kandidata, koji izlazi na izbore i bori se, kako tvrdi, “protiv interesa tajkuna i financijaša”, zapravo je sjajan “poklon”, koji dolazi u najbolji trenutak!

“SAVRŠENI TERMIN”

Kako je u Mostaru sve, na ovaj ili onaj način, povezano sa politikom ne treba isključiti i mogućnost kako je priča o krivičnoj prijavi i saslušanju u policiji zapravo smišljeni pokušaj jačanja Naše stranke i BH bloka sa SDP BiH!

Priznajemo da zvuči, pomalo kao “teorija zavjere”, ali ovakva vrsta amaterizma i šlamperaja od strane podnosioca krivične prijeve jednostavno – nema smisla.

“Savršeni termin” krivične prijeve je jednostavno “presavršen” da bi bio toliko stvaran. Drugo je pitanje kome odgovara ovakav razvoj događaja i to baš pred izbore. Zar je baš bila tolika žurba da se u “praskozorje” izbora mora provesti „procedura“ i to u eventulanom sudskom procesu, koji bi sigurno potrajao barem nekoliko godina!?

Obzirom na bliskost investitora strukturama nekih hrvatskih stranaka, “projekat prijave” bi sasvim realno mogao doći upravo iz te “kuhinje”, jer se računa da eventulano jačanje ‘BH bloka’ ne bi išlo na štetu hrvatskog, već bošnjačkog biračkog tijela, koje tradicionalno jednim dijelom glasa prema centru i ljevici.

A i prijava se, ako baš zatreba, može povući u svaki trenutak, bilo od samih podnositelja, ili ukoliko postupajući tužilac ocjeni da nema osnova.

Bilo kako bilo, Ćavar, ali i njena stranka sada mogu bez imalo ustezanja tvrditi da se protiv njih “vode montirani procesi”, što bez obzira na istinitost ove tvrdnje u predizbornoj kampanji, priznaćete – zvuči sjajno.

Izborni Deda Mraz je ove godine baš požurio sa poklonima…

(StarMo)