Naslovnica Mostar Prezentacija u Mostaru: Evo koliko su mladi skloni ka ekstremizmu

Prezentacija u Mostaru: Evo koliko su mladi skloni ka ekstremizmu

395

Mostar — Oko 15 posto mladih u Bosni i Hercegovini smatra da su radikalne akcije potrebne da bi se stanje u društvu promijenilo na bolje.

Rezultat je to istraživanja, provedenog na mladima širom Bosne i Hercegovine, čiji rezultati su danas predstavljeni u Mostaru, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Voditelj istraživanja, doktor psihologije iz Banja Luke, Srđan Dušanić objašnjava da u slučajevima ekstremizma postoje određena uvjerenja, nezadovoljstvo društvom, te shvatanje da se ima pravo nasiljem mijenjati stanje u društvu.

“Oko 50 posto mladih je veoma nezadovoljno današnjim društvom i smatra ga nepravednim. I to je ono što je jedna nezgodna predispozicija koja može da uslovi daljnji razvoj ekstremizma. Ono što je još problematičnije je da negdje oko 15 posto mladih smatra da su radikalne akcije potrebne da bi se nešto promijenilo na bolje”, rekao je, što se tiče rezultata istraživanja o sklonosti mladih ka ekstremizmu, prof. Dušanić.

Komentirajući pojavne oblike ekstremizma, Nedim Mičijević, iz nevladine organizacije Snaga Mladih iz Mostara, koja je učestvovala u istraživanju, kazao je:

“Najčešće ono što imamo već prisutno desecima godina, svakako, te navijačke skupine, a svakako imamo i ekstremizam koji je vezan za same religije, koje sada sve veći postaje problem”.

Eksperti smatraju da se protiv sklonosti mladih ka ekstremizmu treba boriti edukacijom, razvojem kritičkog mišljenja, te sposobnosti odupiranja negativnom uticaju vršnjaka.

“Definitivno buđenje svijesti, kako kod odraslih, tako i kod mladih. Jer, mislim da su odrasli na neki način prenositelji takvog znanja”, izjavila je Jelena Mihić, studentica pedagogije Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić”, gdje je i održana prezentacija rezultata istraživanja.

Stručnjaci podsjećaju i da se, kada je riječ o sklonosti ka ekstremizmu, može govoriti i o faktorima koji postoje u društvu, poput siromaštva ili nezaposlenosti.

(StarMo)