Naslovnica BiH Pretresa se Granična policija BiH – U pitanju je šverc tone!? marihuane…

Pretresa se Granična policija BiH – U pitanju je šverc tone!? marihuane…

143

Sarajevo — U toku su pretresi Granične policije Bosne i Hercegovine na području Kantona Sarajevo.

U toku je realizacija operativne akcije , kodnog naziva DIABLO 2, prilikom čega se vrše pretresi na šest lokacija, koje koriste osumnjičene osobe, kazali su iz GP BiH. Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca, kazali su iz Tužilaštva BiH – javlja BHRT.

“Navedene aktivnosti se provode, u suradnji sa EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH i naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, kao članovi grupe za organizirani kriminal, počinile kazneno djelo „Organizirani kriminal“ iz članka 250. KZ BiH stav a u vezi s kaznenim djelom „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz članka 195. KZ BiH i kaznenm djelom „Pranje novca“ iz članka 209. KZ BiH, na način da su organizirano iz BiH i drugih država regije, krijumčarili veče količine opojne droge marihuane – skanka u države Europske unije.”

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su zadokumentirali da su članovi grupe za organizirani kriminal prokrijumčarili oko 1000 kilograma opojne droge (tonu) marihuane – skanka, čime je pribavljena protupravna imovinska korist u većem iznosu.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju.

Direktor GP BiH Zoran Galić ranije nam je potvrdio da oni vrše više aktivnosti po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine te da ne može davati više informacija.

Iz više nezvaničnih izvora BHRT saznaje da su informacije za ovu akciju dobijene aplikacijom Sky.

(StarMo)