Naslovnica Mostar Press Štaba CZ HNK: Šest oboljelih na respiratoru

Press Štaba CZ HNK: Šest oboljelih na respiratoru

480
prim. dr. Nermin Avdić

Mostar — Do petka poslijepodne, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ima 174 potvrđena slučaja koronavirusa i to 66 slučajeva u Čitluku, 55 u Mostaru, 28 u Konjicu, 15 u Čapljini, te 10 u Jablanici.

To je u petak saopšteno na online press-konferenciji kantonalnog Štaba civilne zaštite HNK-a.

Do sada je od bolesti uzrokovane koronavirusom s područja HNK umrlo šest osoba.

Član Štaba CZ HNK i direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, prim.dr. Nermin Avdić kazao je na press-konferenciji da se u Covid-19 bolnici u Mostaru trenutno liječi 29 osoba, od čega je 6 oboljelih na respiratoru.

“Znači, ovo su teži slučajevi, koji su stavljeni na respirator. Imamo i 12 u potpori sa kiseonikom, ali svi izuzev ovih na respiratoru su za sada stabilno”, rekao je dr. Avdić.

On je naveo i da od ukupnog broja potvrđenih pozitivnih slučajeva na koronavirus u HNK 42 posto su muškarci, a žene 58 posto.

“Međutim, kad pogledamo umrle, tu muškarci predvode, obrnuto od pozitivnih, 67 posto muškarci, a žene 33 posto”, izjavio je prim.dr. Nermin Avdić.

On je kazao i kako je prosječna dob umrlih 76 godina, dok je prosječna životna dob pozitivnih slučajeva na koronavirus 46 godina.

“Znači, dosta mlada populacija – i dalje misle da neće oboliti, a isto tako mogu oboliti kao i svi drugi”, prokomentirao je dr. Avdić.

(StarMo)