Naslovnica Život “Prerano je za ukidanje mjera”

“Prerano je za ukidanje mjera”

346

London — Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji bliži se svom vrhuncu, ali prerano je za ukidanje restriktivnih mjera jer bi virus mogao ponovno pobjesniti, smatra britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću službenu cifru smrtnih slučajeva od covida-19, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španije i Francuske, ali taj broj se odnosi samo na one koji su preminuli u bolnicama, a stvarni broj je vjerovatno puno veći.

“Smatramo da je prerano da donosimo promjene. Kad bi ukinuli sve mjere virus bi opet pobjesnio, a to ne smijemo dopustiti”, ističe Hancock, prenose hrvatski mediji.

Dok se premijer Boris Johnson u rezidenciji izvan grada oporavlja od covida-19 i nastalih komplikacija koje su ga skoro koštale života, britanska vlada razmatra šta činiti dalje oko uvedenih mjera. Svoju odluku će otkriti kasnije tokom dana.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji privremeno mijenja Johnsona, dao je do znanja da neće biti brzog ukidanja mjera socijalnog distanciranja, uvedenih 23. marta.

Broj mrtvih od covida-19 u Velikoj Britaniji u posljednja 24 sata narastao je za 861, na sveukupno 13,7 hiljada žrtava. Širi podaci koji bi uključivali preminule u domovima za starije i nemoćne i kod svojih kuća će tu brojku znatno podići.

(StarMo)