Naslovnica Život “Preporod” pokrenuo novi portal

“Preporod” pokrenuo novi portal

385

Sarajevo — Bošnjačka zajednica kulture “Preporod“ pokrenula je portal za kulturu i društvo Biserje.ba.

Riječ je o jednom u nizu novih projekata Preporoda te prvom značajnijem projektu koji najstarije bošnjačko nacionalno društvo predstavlja javnosti u povodu 30. godišnjice obnove rada BZK “Preporod”.

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić kaže da je riječ o projektu u oblasti internetsko-digitalne prezentacije kulture i društvenih pitanja, kojim će se nastojati odgovoriti na potrebe savremenog digitalno-informacijskog konteksta, ali i na činjenicu da Bošnjaci danas žive razasuti širom svijeta i da ih je u sferi kulture i društva najlakše moguće povezati “na daljinu“, tj. upravo putem internetsko-digitalnih platformi.

“U ovom obliku prezentirat ćemo i temeljne kulturne i društvene vrijednosti tradicije, posebno ono što ima širi vitalni potencijal, ali i proizvoditi nove, u skladu s vremenom u kojem živimo. Na ovu koncepciju upućuje i naziv portala Biserje.ba, koji s jedne strane asocira znamenito Biserje Alije Isakovića, kao prva antologija bošnjačke književnosti kao takve, dok s druge strane upućuje na novo vrijeme i uopće novi kulturni i društveni trenutak u kojem neposredno postojimo” – rekao je Kodrić.

Glavni urednik i idejni pokretač Biserja je Filip Mursel Begović koji je već uređivao sličan projekt u Zagrebu „Behar.hr. Izvršni urednik Biserja je direktor izdavačke kuće “Dobra knjiga“ Izedin Šikalo.

(StarMo)