Naslovnica Mostar Preporod ima sporazum sa pet kulturnih institucija u Mostaru

Preporod ima sporazum sa pet kulturnih institucija u Mostaru

578
potpisnici Sporazuma

Mostar — U Centru za kulturu danas je potpisan Sporazum o saradnji između BZK Preporod i pet institucija kulture iz Mostara; Centra za kulturu Mostar, Narodnog pozorišta Mostar, Lutkarskog pozorišta, Muzeja Hercegovine i Narodne biblioteke Mostar.

Cilj Spoprazuma je “intenziviranje i obogaćivanje kulturnog života Mostara i Hercegovine”. Sporazum je, kako je istaknuto, “rezultat zajedničkih razmišljanja i planiranja budućih aktivnosti i saradnje”.

“Ove godine obilježavamo 150. godišnjicu rođenja Safet bega Bašagića i jedan od centralnih događaja će biti upriličen upravo u Mostaru. Također, očekuju nas važne godišnjice vezane za Hamzu Humu i Skendera Kulenovića, koje ćemo također obilježiti ovdje. Uglavnom radit ćemo i izložbe i naučne skupove, likovne i muzičke događaje, pozorišne predstave i tako raditi ono što je zapravo naš posao: stvarati kulturu i nove kulturne vrijednosti”, istakao je prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini.

Dodao je kako je Bošnjačka zajednica kulture Preporod najstarija temeljna kulturna ustanova Bošnjaka osnovana 1903. godine, te da je “sasvim prirodno bilo potpisati sporazum o saradnji sa pet temeljnih institucija kulture u gradu Mostaru”.

(StarMo)