Naslovnica Mostar Preostali radnici Aluminija: Spremni smo izaći na ulice

Preostali radnici Aluminija: Spremni smo izaći na ulice

496
foto: arhiva

Mostar — Preostali radnici Aluminija zatražili su od Nadzornog odbora i Uprave preduzeća, te od političkih struktura da prezentiraju ponude za preuzimanje mostarske firme.

“Nas više od 350 ovih dana dobit će otkaze i ne znamo hoćemo li se ikada vratiti na radna mjesta u Aluminiju. Ako postoji realna ponuda da se već tokom januara vratimo na radna mjesta (ponuda Abraham grupe), neko će od odgovornih morati obrazložiti zašto takva ponuda već nije prihvaćena i šta je prepreka da se takav plan realizira. Prema našim saznanjima ponuda Abraham grupe, o kojoj će Nadzorni odbor odlučivati na sjednici u ponedjeljak 16. 12. 2019, ne sadrži bilo kakav zahtjev za subvenciju ili povlaštenu cijenu električne energije na šta se pozivaju čelnici Vlade Federacije BiH”, navodi se u saopćenju za javnost radnika Aluminija, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Fena.

U saopćenju se dodaje kako pokretanje pogona livnice ne iziskuje veće količine električne energije te se od čelnika kompanije traži odgovor na pitanje postoji li uopće ikakav drugi plan za Aluminij, ako se odbije ponuda izraelsko-kineske grupacije.

“Loše politike koje su upravljale fabrikom godinama neka podnose račun pravosudnim organima. Oni koji blokiraju nastavak rada fabrike iz samo njima poznatih razloga, morati će nama podnijeti račun. Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mjestima, na koja se po svemu sudeći možemo vratiti brzo nakon najavljenih otkaza, biti ćemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava. Gospodo, dajte nam odgovore prije nego što dovedete situaciju još jednom do eskalacije koja je i više nego moguća. Trenutni, ali i bivši radnici Aluminij d.d. i naše porodice, spremni su tražiti istinu na ulicama ukoliko se ne omogući nastavak rada fabrike”, poručili su radnici.

(StarMo)