Naslovnica Mostar Premijer HNK: Učenici će u klupe

Premijer HNK: Učenici će u klupe

377
Nevenko Herceg

Mostar — Učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) novu školsku godinu započet će 7. septembra u učionicama i školskim klupama, kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNK, Nevenko Herceg.

“Nakon što smo riješili organizacijske sheme, mrežu škola i tehnološki višak, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Kriznim štabom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, direktorima škola, sindikatima u obrazovanju, te roditeljima radimo sve kako bi se osigurali preduslovi da nastavni proces započne i odvija se na manje-više uobičajeni način uz provedbu mjera koje će propisati Zavod za javno zdravstvo HNK”, naveo je Herceg, prenose bh. portali.

Dodaje kako taj način podrazumijeva upotrebu dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i ostale opreme čija nabavka će se omogućiti u saradnji s općinama i gradovima koje su osnivači škola.

Herceg je istakao kako su ovih dana intenzivirani i razgovori s rektorima univerziteta u HNK, te postoji jasna zajednička opredijeljenost da i akademska godina u oktobru započne na “normalan” način, odnosno u dvoranama i učionicama fakulteta.

“Kontinuirano pratimo epidemiološku situaciju, te i u ovim putem apeliram na građane da se svi pridržavamo propisanih mjera kako bi broj oboljelih od infekcije koronavirusa bio što manji, ali i kako bi i uslovi za normalno odvijanje nastavnog procesa i života uopće bili što bolji. Budući da je ipak u ovom trenutku nemoguće reći i predvidjeti šta će se tačno događati na jesen ili zimu, intenzivno radimo i na poboljšanju izvedbe online nastave, ali zaista se nadamo kako će epidemiološko stanje u HNK biti takvo da nam to neće biti potrebno”, ustvrdio je predsjednik Herceg.

(StarMo)