Naslovnica Mostar Premijer HNK primio ambasadora Japana

Premijer HNK primio ambasadora Japana

127

Mostar — Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u nastupnu posjetu primio NJ.E. Ito Makotoa, ambasadora Japana u BiH.

Budući da je riječ o prvom posjetu ambasadora Makotoa HNK, premijer Herceg iscrpno ga je upoznao s nizom aktuelnih tema, a naročito s trenutnom pandemijskom situacijom i njezinim posljedicama po Kanton, kao i naporima koje Vlada, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, čini na zaustavljanju širenja virusa COVID-19.

Govorio je i o stanju u privredi koje zbog ove krize trpi ogromne gubitke, ističući što je sve dosad učinjeno i što Vlada trenutno preduzima kako bi pomogla da se očuva i oporavi posrnula privreda.

Ovaj susret premijer Herceg je iskoristio da ambasadora upozna s aktuelnim političkim prilikama ne samo u Kantonu nego i šire, ističući kako je bitno pristupiti izmjenama Izbornog zakona jer bez tih promjena BiH teško može računati na to da će u skoro vrijeme biti dio porodice Evropskih zemalja.

Izrazio je spremnost nastavka saradnje Hercegovačko-neretvanskog kantona i Japana, naročito na području turizma, poljoprivrede, zaštite okoline i obnovljivih izvora energije.

Zahvalivši na srdačnom prijmu, NJ.E. Makoto istaknuo je spremnost uložiti napor i iskoristiti svoj autoritet na planu dodatne izgradnje i snaženja saradnje, s naglaskom na lokalne zajednice kako u HNK tako i na ostalim područjima entiteta i države.

„U mojoj zemlji i u meni lično, Bosna i Hercegovina, ali i Vaš kanton uvijek će imati istinskog prijatelja koji je spreman raditi na još snažnijoj povezanosti naših dvaju zemalja. Stabilnost ovog prostora važna je za cijelu Evropu, a kako su Evropska unija i Japan strateški partneri i kako dijele iste vrijednosti, nastavit ćemo podržavati reforme i razvojne projekte odnosno evropski put BiH u koji snažno vjerujemo“, poručio je ambasador Makoto.

(StarMo)