Naslovnica Život Premijer Federacije BiH predat Tužilaštvu BiH

Premijer Federacije BiH predat Tužilaštvu BiH

116
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hadžić predati su Tužilaštvu BiH u petak popodne (29. maja), dan nakon privođenja u aferi “Respiratori”, javio je Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se odluka Suda BiH o tome da li će im biti određen pritvor ili će biti pušteni da se brane sa slobode. Tužilaštvo BiH još uvijek nije podiglo optužnicu protiv osumnjičenih.

Respiratore je iz Kine nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme “FH Srebrena malina” u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je zatim postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH, prvo stoga što se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina, a u istrazi koja je uslijedila je utvrđeno i da su respiratori neupotrebljivi.

Premijer Novalić je u četvrtak naveče (28. maja) priveden i nakon više od osam sati saslušanja zadržan u prostorijama SIPA-e, kao i Solak i Hodžić.

Kao je zvanično saopšteno, SIPA je “saslušala više osoba po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje više od mjesec dana provodi istragu o ovom slučaju”.

Tužiteljstvo treba utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite s firmom “FH Srebrena malina” zakonito sklopila ugovor, te da li je uopće ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet “Respiratori” od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo 4. maja.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)