Naslovnica Region Premijer CG: Prevladali su političari u SPC

Premijer CG: Prevladali su političari u SPC

332
Duško Marković

Podgorica — Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je u srijedu u crnogorskom parlamentu da je odbijanje Vladinog predloga tokom pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazalo da su “prevladali političari u SPC kojima ne treba nikakav zakon nego pokorena i obespravljena Crna Gora i kontrola svakog segmenta života u Crnoj Gori”.

Dvodnevni sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC završen je 21. jula neuspjehom jer su predstavnici srpske crkve odbili da registruju mitropoliju SPC u Crnoj Gori. Zahtjev Vlade za Episkopski savjet SPC, kako su naveli, predstavlja ultimatum i poniženje.

“Ne postoji nikakva odlučnost Vlade Crne Gore da iz ove zemlje eliminiše SPC, a ponajmanje o tome može da svjedoči Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, istakao je premijer Duško Marković, odgovarajući u Parlamentu na pitanje poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) Budimira Aleksića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijer Marković je komentarisao ocjene Aleksića da crnogorska vlast progoni SPC.

“Šta to fali SPC u Crnoj Gori? Gradi na divlje, ne registruje sveštenike, ne plaća poreze, niko nije otišao u stečaj, nije uhapšen zbog toga niko, takav je položaj SPC, a sada govorim i o slabostima ove države. I ne zbog toga da bi progonili, nego zato da bi se našli na pola puta i obezbijedili kvalitetan odnos,” istakao je Marković.

On je objasnio da je sav dijalog koji je vodio sa SPC bio u tom pravcu.

“Apsolutno u odnosu na sporne članove je bila velika saglasnost SPC. Ali su prevladali političari u SPC. U kolonu sa sveštenicima i vidimo se 30. augusta na izborima. To je pozicija koju je SPC juče javno demonstritrala”, kazao je Marković na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

(StarMo)