Naslovnica Region Premijer CG: “Posljednja opomena” mitropolitu Amfilohiju

Premijer CG: “Posljednja opomena” mitropolitu Amfilohiju

392

Podgorica — Crnogorski premijer Duško Marković i direktor Uprave policije Veselin Veljović izjavili su da napadi na policijske službenike u toj državi neće ostati nekažnjeni.

“Pozivam sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u hramove i pozovu vjernike da borave u hramovima i da ih ne pozivaju da pružaju otpor vlastima. Jer se iz crkava i hramova i sa njihovih liturgija izlazi na ulice, projektuju se neredi i napadi na policijske službenike, na građane i imovinu”, kazao je premijer Marković novinarima nakon sastanka koji je u ponedeljak (30. decembar) imao u Privrednoj komori u Podgorici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Markovićevo upozorenje uslijedilo je nakon višednevnih incidenata koji su započeli 27. decembra, u noći usvajanja Zakona o slobodi vjerispovjesti u Skupštini Crne Gore. Nakon što je skupštinska većina usvojila Zakon, protiv kojeg su ustali Srpska pravoslavne crkva (SPC) i dio opozicije, i u samom Parlamentu je došlo do nasilja, te privođenja opozicionara.

“Zaista je poziv za dijalog otvoren”, podvukao je Marković.

Dalje se obratio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, čelniku SPC u Crnoj Gori, navodeći da mu je ovo “posljednja opomena”:

“Mitropolitu Amfilohiju savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede i da je ovo posljednja opomena u tom smislu. Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policije i državnu imovinu, niti ograničavanje prava drugih građana“, rekao je premijer Marković.

Takođe, direktor policije Veselin Veljović se javnosti obratio porukom u kojoj je naveo da će policija “energično odgovoriti na svaki oblik ugrožavanja njenih službenika”.

„Prolivena krv policijskih službenika neće ostati nekažnjena. Odgovornost moraju nositi i oni koji pozivaju na nasilje i vandalizam pod plaštom odbrane svetinja. Očigledni su pokušaji sa strane da se radikalizuju bezbjednosne prilike u Crnoj Gori. Svi koji zapaljivom retorikom uznemiruju građane i izazivaju nespokoj porodica, snosiće posljedice ako neko strada“, saopštio je Veljović.

Mirni protesti vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori protiv usvojenog Zakona o slobodni vjeroispovijesti prerasli su u Podgorici u nasilje, odnosno povrjeđivanje policajaca, postavljanjem balvana na magistralu, ali i odgovorom policije suzavcem na bačene kamenice u noći 29. decembra.

(StarMo)