Naslovnica Region Premijer CG: Litije SPC nisu vjerske, nego političke

Premijer CG: Litije SPC nisu vjerske, nego političke

486

Podgorica — Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da se mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije “nažalost stavio na čelo anti-crnogorske opozicije”, prenosi Beta.

Amfilohije se dogovarao s dijelom opozicije o litijama dvaput sedmično u većini crnogorskih gradova „u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti“, rekao je premijer i ukazao da je “to rezultiralo sinoćnjim protestom i litijom gdje samo za Crnogorce nije bilo mjesta”.

Naime, zaoštravanje odnosa između SPC i crnogorskih vlasti je došlo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će se u suprotnom smatrati državnom imovinom.

To je izazvalo proteste vjernika i sveštenstva SPC u Crnoj Gori, kroz molebane i protestne šetnje.

Marković koji je i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), na proširenoj sjednici Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima dodao je i da je “siguran da će građanska i demokratska Crna Gora i ovog puta odbaciti takav folklor i destrukciju”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Litije, prema njegovim riječima, nisu vjerske, nego političke, i usmjerene su „na promjenu vlasti i ugrožavanje suvereniteta Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

“Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanje po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primjenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese”, rekao je Marković.

(StarMo)