Naslovnica Život “Prelomni trenutak”: Biden potpisao

“Prelomni trenutak”: Biden potpisao

202
foto: RSE/Reuters

Washington — Američki predsjednik Joe Biden potpisao je dokumente o ratifikaciji koji podržavaju kandidature Finske i Švedske za ulazak u NATO, javio je u utorak Radio Slobodna Evropa.

Biden je rekao da će očekivani ulazak dvije nordijske zemlje u alijansu nakon što dobiju podršku svih 30 članica biti “prelomni trenutak” za NATO i “za veću sigurnost i stabilnost ne samo Evrope i Sjedinjenih Država već i svijeta “.

Biden je potpisao dokumente, koji se formalno nazivaju instrumentom ratifikacije, na ceremoniji u Bijeloj kući 9. augusta.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Završili su pristupne pregovore sa alijansom tek prošlog mjeseca.

Američki Senat prošle sedmice je podržao proširenje sa 95 naprema jedan glas.

I demokrate i republikanci su snažno odobrili tu mjeru, opisujući Švedsku i Finsku kao važne saveznike čije moderne vojske već blisko sarađuju s NATO-om.

Biden je rekao da će dvije zemlje postati “snažne, pouzdane i vrlo sposobne nove saveznice” tako što će se “svetom opredijeliti” za međusobnu odbranu u transatlantskom savezu.

(StarMo)