Naslovnica Region Prekrečili “Ratko Mladić srpski heroj”…

Prekrečili “Ratko Mladić srpski heroj”…

390
foto: Twitter

Novi Sad — Grupa građana i aktivista je u utorak uveče prekrečila grafite mržnje na ulazu jedne novosadske zgrade u kojoj živi urednik Vojvođanskog istraživačko – analitičkog centra „VOICE“ Dinko Gruhonjić, nakon što su nepoznati počinioci, dan ranije, ostavili poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti na zidovima tog objekta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Građani su pod maskama prekrečili zidove i oprali ulazna vrata na kojima su bile ispisane poruke kao što su “Smrade konjušarski”, uz keltski krst i svastike koji predstavljaju nacističke simbole, a bilo je ispisana i poruka “Ratko Mladić srpski heroj”.

“Tu sam da pružim podršku i da vidim koliki je otpor prema ovim pojavama u zajednici. Ta osoba koja je ovo učinila sigurna sam da osjeti da ima podršku u određenim krugovima, ali isto tako Dinko ima našu podršku. Bitno je da budemo solidarni”, rekla je za RSE Jelena Dukarić, koja je učestvovala u akciji.

„Ovo je još jedna u dugoj tradiciji prijetnji, međutim, prvi put da se ovako nešto događa na samom ulazu zgrade gdje živim sa svojom porodicom, s jednim maloljetnim i jednim punoljetnim djetetom. Zlikovci su pod okriljem noći ispisali prijetnje“, rekao je Gruhonjić, i dodao je da očekuje „reakciju nadležnih organa, iako se do sada nisu proslavili pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca. Oni ovdje žele da pokažu kako znaju gdje živim, ali im ja poručujem da neće uspjeti u namjeri da mi zapuše usta“.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) poručili su u saopštenju istog dana da je ovim prijetnjama direktno ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, i da je on označen kao legitimna meta.

„Smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja“, navodi se u saopštenju NDNV-a. Ova esnafska organizacija, koji je i izdavač „VOICE-a“, naglasila je da su slučaj prijavili nadležnom tužilaštvu i da očekuju brzu reakciju institucija.

(StarMo)