Naslovnica Mostar Preko 700 nelegalnih objekata

Preko 700 nelegalnih objekata

314

Mostar — Zbog nepostojanja Gradskog vijeća, urbanističke dozvole u Mostaru nisu se mogle izdavati, pa Mostar ima više od 700 ilegalno izgrađenih objekata. Srušeno je 200 objekata. Novo Gradsko vijeće i gradonačelnik odlučili su ukloniti preostale ilegalne objekte i legalizovati one koje je moguće, prenosi BHRT.

Imovinsko-pravni odnosi dugo su mostarska rak rana. Ilegalno izgrađeni objekti godinama krase grad bez ikakvih dozvola, a mnogim objektima izdavane su dozvole za gradnju ondje gdje uopće ne bi trebali biti. Grad je odlučio riješiti ovaj problem i ukloniti objekte koji uzurpiraju uglavnom javnu gradsku površinu.

“Nema mjesta ilegalnoj gradnji, bit ćemo agresivni u zaustavljanju ilegalne gradnje i radimo dosta na tom polju”, izjavio je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Put za stvaranje reda u ovoj oblasti bit će legalizacija objekata koji se mogu legalizirati i uklanjanje onih koji ne zadovoljavaju kriterije. Na tom je tragu novo Gradsko vijeće usvojilo odluku o legalizaciji i smjernice za izradu prostornog plana za narednih deset godina.

“Ova odluka nije nelegalna gradnja u doslovnom smislu. Radi se o odluci koja će dati mogućnost ljudima da dobiju papire za objekte koje su gradili”, rekao je Kordić.

Uz gradonačelnika i Gradsko vijeće, u borbu s ilegalnim uključili su se i građani na čiju je inicijativu uklonjen šesti sprat stambene zgrade koji je bespravno izgrađen.

“Nije sporan šesti sprat toliko koliko je sporna čitava zgrada”, izjavio je za BHRT Mario Ćosić, iz Inicijative “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu”.

A sporna je, kaže Ćosić, jer je izgrađena na temeljima trošne kućice što Prostornim planom Mostara nije moglo biti predviđeno.

“Nama je krajnji cilj uklanjanje tog objekta jer ne vidimo rješenje u naselju gdje nam je drastično narušen kvalitet života, naša imovina je na kraju krajeva obezvrjeđena”, rekao je Ćosić.

Uprkos tome, investitor je dobio dozvolu za izgradnju zgrade što je bio je povod članovima inicijative da upute i krivičnu prijavu FUP-u protiv odgovornih. Zbog brojnih neregularnosti smjenu zaposlenih Odjela za urbanizam i građenje zatražila je i vijećnica Boška Ćavar koja je i sama vodila bitku protiv pokušaja ilegalne izgradnje objekta ispred zgrade u kojoj stanuje.

“Veliki broj građana se žali upravo na ovaj odjel zbog nepoštivanja zakona prilikom izdavanja dokumenata u ovoj službi”, tvrdi Ćavar.

A ono što mogu uraditi gradski vijećnici bit će dug i mukotrpan posao, vratiti Mostaru nekadašnji red i legalitet, osigurati urbanističke planove, uskladiti potrebe građana i legalnim objektima, ali i s prirodom, napraviti funkcionalan grad ugodnog života, objavio je BHRT.

(StarMo)