Naslovnica Život Preko 40 miliona Amerikanaca ostalo bez posla

Preko 40 miliona Amerikanaca ostalo bez posla

391

Washington — Procjenjuje se da se 2,1 milion Amerikanaca prijavilo za naknade za nezaposlene, uprkos postepenom otvaranju poslovanja širom zemlje. Ovim je broj osoba koje su od početka uvođenja mjera zbog pandemije u Sjedinjenim Državama ostali bez posla porastao na 41 milion, prenosi Associated Press (AP).

Nezaposlenost u SAD-u u aprilu mjesecu iznosila je 14,7 posto, što je najveća stopa nezaposlenosti od Velike Depresije, a brojni ekonomisti procjenjuju da bi brojka mogla porasti na 20 posto u maju. Također se navodi da se brojni poslovi možda nikada neće vratiti, te da bi dvocifrena stopa nezaposlenosti mogla da se nastavi i tokom 2021. godine.

No, navodi AP, brojke bi mogle biti i još gore. Zvanični organi u nezaposlene osobe svrstavaju samo one koji zapravo traže posao, dok postoji mogućnost da brojne osobe ne vide smisao u traženju posla sada kada su brojni poslovi zatvoreni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ove brojke dolaze u momentu kada se u američkom Kongresu održava debata o tome da li produžiti naknade za nezaposlenost u iznosu od 600 dolara sedmično, koje su omogućene zakonom donesenom u martu, a koji ističe 31. jula.

Dok se demokrate zalažu za produženje, republikanci smatraju da bi dodatni novac mogao obeshrabriti radnike da se vraćaju na poslove na kojima zarađuju manje od onoga što trenutno primaju od vlade.

(StarMo)