Naslovnica Život Preko 13 miliona zaraženih u svijetu

Preko 13 miliona zaraženih u svijetu

98
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — U svijetu je potvrđeno više od 13 miliona slučajeva infekcije virusom Covid-19, sa preko 573.000 smrtnih ishoda, podaci su američkog Univerziteta Johns Hopkins.

I dok se pandemija i dalje zahuktava, naročito na američkom kontinentu, čelnici Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da povratak u normalne, uobičajene uvjete života neće biti moguć još zadugo.

Direktor te organizacije Tedros Ghebreyesus je pritom podvukao da ‘preveliki’ broj zemalja ‘ide u pogrešnom pravcu’ kad je u pitanju pandemija. ‘Ako se ljudi ne pridržavaju pravila socijalne distance, ne nose zaštitne maske i ne ostaju kod kuće kada su bolesni, pandemija će se samo pogoršavati’, kazao je Ghebreyesus, prenosi Patria.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je samo u nedjelju u svijetu potvrđeno 230.370 novih slučajeva, i 5.285 smrtnih ishoda, što predstavlja novi rekord. Većina novih slučajeva je potvrđena u zemljama Sjeverne i Južne Amerike, sa 66.281 samo u SAD.

Sjedinjene Američke Države koje su ubjedljivi epicentar pandemije, imaju oko 3,5 miliona potvrđenih slučajeva, i više od 138.000 preminulih.

U posljednja tri dana zabilježen je rekordni dnevni prosjek novih slučajeva zaraze, a stručnjaci smatraju da su brojke bar dvostruko veće jer se u većini zemalja uglavnom testiraju samo osobe sa simptomima, a pretpostavlja se da je također veliki broj asimptomatskih slučajeva.

Epidemiološka statistika samo raste u zemljama poput Meksika, Perua, Čilea, koji svakodnevno bilježe porast u hiljadama novih slučajeva.

Prošlog vikenda, Meksiko je nadmašio Italiju po broju smrtnih ishoda od korona virusa, kao i Veliku Britaniju u pogledu broja zaraženih, te je sada sedmi na svjetskoj listi.

(StarMo)