Naslovnica Život Preko 100 hiljada slučajeva novozaraženih u Evropi

Preko 100 hiljada slučajeva novozaraženih u Evropi

367
foto: agencije - ilustracija

Prag — Evropa je u četvrtak prvi put premašila 100.000 novih slučajeva zaraženih korona virusom, nakon što su zemlje poput Rusije i Velike Britanije zabilježile poraste pet dana za redom.

Slučajevi u cijeloj Evropi neprestano su rasli tokom protekle sedmice, čak i kad su nove infekcije u najteže pogođenim zemljama poput Indije i Brazila pokazale znakove usporavanja.

Epicentar izbijanja epidemije u evropskoj regiji preselio se u Veliku Britaniju, Rusiju, Španiju i Francusku koje su prijavile najmanje preko 10.000 slučajeva u posljednja tri dana, prenosi Radi Slobodna Evropa.

Rusija je u petak izvijestila o svojim najvišim dnevnim slučajevima korona virusa ikad od posljednjeg rekorda u maju, što je navelo moskovske vlasti da razmišljaju o zatvaranju barova i noćnih klubova.

Velika Britanija zabilježila je u četvrtak više od 17.000 slučajeva, a ministar zdravlja Matt Hancock upozorio je da je Britanija u “pogubnom trenutku”.

Mnogi dijelovi sjeverne Engleske, Walesa i Škotske uveli su oštrija ograničenja u društvenoj interakciji kako bi pokušali suzbiti rastuće širenje bolesti.

Britanija bilježi alarmantnu stopu smrtnosti od sedam posto što je među najvećim stopama u svijetu. Više od šest osoba od svakih 10.000 umrlo je od virusa u ovoj zemlji.

Evropa trenutno bilježi preko 16 posto ukupnih slučajeva korona virusa i gotovo 22 posto smrtnih slučajeva širom svijeta.

U četvrtak, kada su dnevno prijavljeni slučajevi prešli granicu od 100.000, Istočna Evropa bila je najteže pogođena regija s preko 33.600 prijavljenih slučajeva dnevno.

(StarMo)