Naslovnica Izdvojeno Prekida se nastava u HNK, za troje nalazi negativni

Prekida se nastava u HNK, za troje nalazi negativni

798
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je u četvrtak sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, prema naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove naredbe, saopšteno je na zvaničnoj internet-stranici Vlade HNK-a.

“Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.

Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.

Obustavlja se održavanje svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.

Preporučuje se stanovništvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, da se, s ciljem zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja stanovništva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo HNK”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i kako se svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i nastavnom osoblju preporučuje da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je lična odgovornost.

“Svom stanovništvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i stranim državljanima koji trenutno borave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja.

Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH na području Hercegovačko-neretvanskog kantona koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Hercegovačko-neretvanski kanton, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u Hercegovačko-neretvanskom kanotonu.

Preporučuje se svom stanovništvu Hercegovačko-neretvanskog kantona da ne putuje van BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19) prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i krivične odgovornosti.

Istaknuto je, također, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNK, a dobiveni nalazi su negativni”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba, objavljenom na zvaničnoj internet-stranici HNK-a.

(StarMo)