Naslovnica Mostar Pregovara se o Mostaru, ali Čović i dalje “igra tvrdo”

Pregovara se o Mostaru, ali Čović i dalje “igra tvrdo”

508
Dragan Čović

Mostar — Od dobro obavještenih izvora portal StarMo saznaje da su prije par dana u Sarajevu održavni vrlo važni pregovori o Mostaru s ciljem pronalaženja političkog rješenja za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

Sastanku su osim ambasadora SAD u BiH, Erica Nelsona, te još nekoliko predstavnika međunarodne zajednice prisustvovali i lideri SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. O Mostaru su razgovarali i lideri lokalnih ogranaka dvije stranake u Mostaru – Salem Marić (SDA) i Sleven Zeljko (HDZ BiH).

Sastanak je, kako saznajemo, bio rezultat vrlo pojačanih napora diplomatske zajednice da se konačno pronađe rješenje za Mostar. U naporima da se dođe do političkog dogovora oko Mostara posebno je angažirana Ambasada SAD u BiH.

Iako je postignut “značajan napredak”, tvrde naši izbori, do konačnog dogovora, ipak nije došlo i to, prije svega, zbog vrlo tvrdog stava Dragana Čovića. Ipak, pregovori nisu propali i još jedan sastanak u istom sastavu bi trebao biti održan “uskoro”.

Kako saznajemo i dalje se “koplja lome”, na izboru o jednom od dva ponuđena rješenja za popunjavanje budućeg sastava Gradskog vijeća Grada Mostara, a za Čovića je i dalje sporan i zahtjev SDA da se u skladu sa novim izbornim pravilima izmjeni i Statut Grada Mostara.

Ovako tvrd stav Čovića, naš izvor objašnjava njegovom potrebom da pod svaku cijenu održi svoj samoproglašeni “paket” zahtjeva u kome su, osim Mostara, navedeni i zahtjevi izbora članova Predsjedništva BiH, kao i način popunjavanja Doma naroda Paralemte FBiH. Lider HDZ BiH se naime plaši da bi, ukoliko dođe do rješenja u Mostaru, moglo doći i do raspada njegovog “paketa” na kome je u zadnjih par godina gradio svu svoju političku strategiju u FBiH.

Novi pregovori se, saznajemo, očekuju “prije novog zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC)”.

(StarMo)