Naslovnica BiH Predstavništvo TRT u BiH demantuje medijske navode

Predstavništvo TRT u BiH demantuje medijske navode

137

Sarajevo — Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u Bosni i Hercegovini demantiralo je navode da im je iz budžeta Federacije BiH dodijeljeno 909.626 konvertibilnih maraka (KM), navodeći kako se finansiraju isključivo iz budžeta Glavne direkcije iz Ankare.

Punomoćnica Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH advokatica Lejla Karović oglasila se povodom medijskih navoda da je iz budžeta Federacije BiH dodijeljeno 909.626 KM Predstavništvu TRT u Sarajevu.

“U vezi navedenih tekstova i navoda želim ovim putem da ispred svoga klijenta vas upoznam da prenijeti navodi nisu tačni iz najvažnijeg razloga a to je da niti jedna marka nije uplaćena na račun Predstavništva TRT-a u BiH iz budžeta FBiH”, istakla je advokatica Lejla Karović.

Naglasila je da Predstavništvo TRT u BiH strano lice koje nema status pravnog lica i registrovano je kod Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu sa Odlukom o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini.

Dodala je da kao takvo Predstavništvo TRT nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, nije moglo zaključiti ugovor sa bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva.

“Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH se finansira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz budžeta Glavne direkcije Ankara. Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021. godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT-a u BiH, ali iz budžeta Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH”, navela je advokatica Lejla Karović, punomoćnica Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT u BiH.

Podsjećamo, u srijedu je i Vlada Federacije BiH demantovala navode da je iz budžeta Federacije BiH dodijeljeno 909.626 KM Predstavništvu TRT u Sarajevu.

Uzimajući u obzir činjenicu da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Finansijsko-informatičke agencije o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH, preporučili su da se za tačne podatke, kao i tumačenje istih, obrate Agenciji, prenose federalna.ba i AA.

(StarMo)