Naslovnica BiH Predstavnik Vatikana: Papa Franjo pokazuje veliko zanimanje za stanje u BiH

Predstavnik Vatikana: Papa Franjo pokazuje veliko zanimanje za stanje u BiH

150

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su u petak sekretara za odnose s državama Svete Stolice monsinjora Paula Richarda Gallaghera, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su na materijalnoj, duhovnoj i političkoj pomoći i podršci koju Sveta Stolica, već trideset godina, upućuje bosanskohercegovačkim građanima, te što u svom djelovanju zagovara međureligijski dijalog, toleranciju i ravnopravnost pripadnika svih konfesija.

Papa Franjo pokazuje veliko zanimanje za društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini i snažno podržava suživot u BiH ističući da su različitosti bogatstvo, prenio je mons. Gallagher.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i mons. Gallagher su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, njenom EU putu, za koji postoji konsenzus, kazano je, te o demografskoj situaciji i bh. društvu općenito.

Na kraju sastanka sagovornici su konstatovali da su odnosi Bosne i Hercegovine i Vatikana izuzetno dobri i prijateljski, s prostorom za dodatno jačanje i intenziviranje.

Mons. Gallagher je u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a posjetit će tri sjedišta biskupa, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, gdje će u katedralama slaviti mise sa nakanom za mir, pravdu, pomirenje i napredak u svakom smislu, stoji u saopštenju.

(StarMo)