Naslovnica Život Predstavnik OSCE-a osudio Dodikove napade na Klix.ba

Predstavnik OSCE-a osudio Dodikove napade na Klix.ba

388

Beč — Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir osudio je jučerašnji komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloarad Dodika protiv portala Klix.ba, koji je nazvao neprijateljskim medijem za Republiku Srpsku.

Desir objavi na svom Twitter profilu navodi da su takve optužbe neprihvatljive i mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti novinara.

Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske, u srijedu u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix.ba nazvao “neprijateljskim medijem” za Republiku Srpsku.

Udruženja novinara su reagovali i osudila danas istup člana Predsjedništva BiH.

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ‘prestane s nasiljem nad medijima, te svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi sa demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu’.

“Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, posebno u entitetu Republika Srpska”, navodi se, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao “neprijatelja” postao je, na žalost, još jedan učestali vid pritiska na medije u BiH, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara BiH podsjeća da je Dodik svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog svog izvještavanja sa skupa “Pravda za Davida”.

“Ponovo upozoravamo da ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije”, stoji u saopćenju Društva novinara BiH.

(StarMo)