Naslovnica Politika Predstavnički dom FBiH: Zbog koronavirusa zasjedanja – online

Predstavnički dom FBiH: Zbog koronavirusa zasjedanja – online

167
foto: arhiva

Sarajevo — Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, današnjom izmjenom Pravilnika, omogućili su da se sjednice u vanrednim situacijama održavaju online. Svi poslanici su bili za ovu izmjenu kojom će se održavati parlamentarna aktivnost u vrijeme pandemije korona virusa.

Izmjena Poslovnika bila je jedina tačka dnevnog reda na zasjedanju koje je održano izvan zgrade federalnog Parlamenta, u Kulturno – sportskom centru Skenderija, kako bi se ispoštovale zaštitne epidemiološke mjere i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prije svega fizičko udaljavanje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. aprila sjednice entitetskog i državnog parlamenta nisu mogle biti održavane.

U međuvremenu, zakonodavna tijela su izuzeta od zabrane sastajanja kako bi, prije svega, dogovorili vlastiti način rada, uz preporuku da se strogo pridržavaju naredbi Štaba. Očekuje se da će i Dom naroda Parlamenta Federacije na sjednici zakazanoj za sutra, usvojiti izmjene Poslovnika kako bi se nastavio rad u izmijenjenim uslovima i okolnostima proglašenog stanja prirodne nesreće.

Pred parlamentarcima bi se tako, već za nekoliko dana mogao naći Prijedlog mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusom.

(StarMo)