Naslovnica BiH Predstavnički dom FBIH: Vakcine i ‘korona-derneci’ u Hercegovini

Predstavnički dom FBIH: Vakcine i ‘korona-derneci’ u Hercegovini

312
foto: ilustracija

Sarajevo — Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas tokom online sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da će u narednim danima početi vakcinacija građana u Federaciji BiH. Utrošene su količine za imunizaciju zdravstvenih djelatnika koji se u prvim redovima bore s epidemijom COVID-a, kazao je također.

Nakon što Agencija za lijekove izda saglasnost za upotrebu, raspoložive vakcine će biti distribuirane po kantonima, dodao je Mandić.

Epidemiologinja Mia Blažević je na ovoj sjednici izjavila da je trenutno epidemiološko stanje u FBiH vrlo ozbiljno, da broj novozaraženih raste gotovo u svim sredinama, a da oblijevaju sve dobne skupine pa i djeca. Najveća smrtnost je zabilježena u Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a incidenca smrtnosti generalno u Federaciji iznosi 165 na 100.000 stanovnika, kazala je također Blažević između ostalog, prenose federalna.ba i Fena.

Poslije obraćanja ovih zvaničnika iz Ministarstva zdravstva, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zastupnice Alma Kratina iz Demokratske fronte i Sabina Ćudić iz Naše stranke, kao i Damir Mašić, član Socijaldemokratske partije BiH, optužili su federalnu izvršnu vlast za neefikasnost u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Mašić je kazao da zbog toga građani hrle u Beograd na vakcinisanje, dok ovdašnje vlasti optužuju stanovnike za nepoštivanje epidemioloških mjera a ne suzbijaju, na primjer, nedozvoljena ponašanja poput ‘korona-derneka’ u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Alma Kratina je zatražila od ministra da predoči broj već vakcinisanih stanovnika Federacije, bilo da su vakcinu primili u Srbiji ili ovdje, te je Mandiću postavila pitanje – kad se može očekivati masovna vakcinacija jer bez informacije o tome kad će opasnost od COVID-a biti manja, ne može biti koncentracije za druge teme.

Sabina Ćudić je pitala na koju to raspoloživost vakcinama misli ministar Mandić kad za naredne dane najavljuje masovnu imunizaciju, kako je ona kazala, u vrijeme nedostatnosti vakcina odnosno neefikasne i spore nabavke za građene Federacije BiH.

(StarMo)