Naslovnica BiH Predstavnički dom FBIH o energetskom sektoru: Koju alternativu pružiti građanima?

Predstavnički dom FBIH o energetskom sektoru: Koju alternativu pružiti građanima?

403
foto: Fena

Sarajevo — Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša.

O zagađenju zraka, koje je aktuelno u Bosni i Hercegovini, govorila je poslanica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

“Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup”, rekla je Kuskunović.

Poslanik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da poslanici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

“Ako ovoj državi trebaju zamjenski blokovi, treba ih podržati. Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako, ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti”, rekao je poslanik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Sefer Demirović.

Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević zatražio je odgovor na pitanje da li su se stekli uslovi za uvođenje obligacionih šema za energetsku efikasnost u vidu nameta za cijenu električne energije?

Nezavisni poslanik Hasan Muratović smatra da termoelektrane nisu samo uzrok zagađenja, te je uputio pitanje „šta sa rudarima?“ i „šta sa postrojenjima za energetsku efikasnost?“, prenijeli su bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, zbog čega se poslanici trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Evropskoj uniji.

(StarMo)