Naslovnica Mostar Predstavnici delegatskog kluba Bošnjaka posjetili sjedište institucija HNK

Predstavnici delegatskog kluba Bošnjaka posjetili sjedište institucija HNK

253

Mostar — Predstavnici Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su sjedište institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru, saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Kluba Jasmin Duvnjak, delegatkinja Alisa Hajdarović i savjetnik Almedin Aliefendić, prilikom susreta s predsjedavajućim Skupštine Šerifom Špagom razgovarali su o više važnih tema, među kojima su zakoni o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, o šumama te o izdvajanju i usmjeravanju prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, kao i o drugim pitanjima značajnim za unapređenje životnog standarda građana.

Delegaciju Kluba Bošnjaka primio je i ministar finansija u Vladi Hercegovčko-neretvanskog kantona Adnan Faladžić. Glavna tema razgovora bile su izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u cilju pravednije raspodjele javnih prihoda među kantonima u Federaciji BiH i ravnomjernog ekonomskog razvoja.

Ministar Faladžić predočio je sve pokazatelje dosadašnje primjene postojećeg zakona iz kojih je jasno vidljivo da je iz godine u godinu, ova raspodjela bila na štetu navedenog kantona te da je u više navrata kantonalna vlada tražila izmjenu tog zakona.

Delegati Duvnjak i Hajdarović posjetili su i javnu ustanovu Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Los Rosales” Mostar.

Misija Centra je odgajati i obrazovati djecu i mlade s teškoćama te ih osposobljavati za što samostalniji život.

(StarMo)