Naslovnica Politika Predstavnica Ministarstva odbrane SAD dolazi u BiH

Predstavnica Ministarstva odbrane SAD dolazi u BiH

141

Sarajevo/Washington — Zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane Laura Cooper boravit će u Bosni i Hercegovini 13. i 14. jula gdje će, zajedno sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, voditi bilateralne odbrambene konsultacije.

Posljednje takve konsultacije održane su 2016. godine u Washingtonu i ovo je prvi put od 2014. da se održavaju u Sarajevu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Ove konsultacije se održavaju u ključnom trenutku, kako za Bosnu i Hercegovinu tako kao i za cijelu Evropu, saopćila je Ambasada Sjedinjenih američkih Država (SAD) u BiH.

Kako je navedeno, bit će to prilika za razgovor o tome kako se može sarađivati na jačanju odbrambene saradnje i pružanju podrške Oružanim snagama BiH.

Cooper će sastati i sa rukovodstvom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), komandantom NATO Štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Pamelom McGaha, te sa komandantom EUFOR-a u BiH Antonom Wesselyjem.

Sa liderima u BiH sastat će se i stručnjaci iz oblasti odbrane iz američke Odbrambene obavještajne agencije, Agencije za odbrambenu i sigurnosnu saradnju, Instituta za upravljanje bezbjednošću, Evropske komande Oružanih snaga SAD-a, Komande specijalnih operacija u Evropi, Vojske SAD-a u Evropi i Africi, te Nacionalne garde Maryland.

(StarMo)