Naslovnica Politika Predstavnica Britanije: OHR i bonske ovlasti i dalje potrebni

Predstavnica Britanije: OHR i bonske ovlasti i dalje potrebni

433
foto: Twitter

Sarajevo/New York — “U Bosni i Hercegovini postoje lideri koji će učiniti sve da bi zaustavili BiH na putu da bude napredna i normalna država”, poručila je stalna predstavnica Velike Britanije tokom govora u UN-u Karen Pierce.

“Imamo drugačiji stav o važnosti funkcije Ureda visokog predstavnika (OHR) od onoga koji je iznio ruski predstavnik. Vjerujemo da OHR i dalje igra bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući, kao što su to navele i ostale zemlje tokom okruglog stola, korištenje bonskih ovlasti ako i kada to situacija bude zahtijevala”, navela je Pierce, prenosi Patria.

Stalna britanska predstavnica kaže da je razlog za opstanak OHR očigledan.

“Postoje neki ljudi, uključujući i neke čelnike u BiH, koji žele učiniti sve što mogu kako bi zaustavili BiH da bude napredna i normalna država. Dayton zahtijeva da Bosna bude nezavisna država sa dva entiteta – Federacijom i Republikom Srpskom. Ali, to ne postavlja entitete iznad države i stoga, sve dok postoje čelnici u Bosni koji odbijaju priznati ili koji rade protiv tog vrlo važnog aspekta državnosti BiH utvrđenog u Daytonu, kodificiranog od strane ovog Vijeća i implementiranog tokom niza godina preko Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, sve dok se nastavi taj antagonistički pristup prema BiH kao državi, OHR i bonske ovlasti i dalje će biti neophodne. Stoga, želim naglasiti vrlo čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva vama, visoki predstavniče, i vašem timu”, rezolutno je poručila Pierce.

Dodala je da se UK pridružuje podršci jednoglasnom usvajanju rezolucije kojom je Evropska unija ovlaštena da i narednih 12 mjeseci nastavi operaciju Althea.

“To pokazuje kontinuiranu predanost međunarodne zajednice sigurnosti i stabilnosti BiH”, kazala je.

U nastavku govora Pierce ističe: “Kako sam shvatila, u Bosni i Hercegovini postoje određeni zakoni koji kodificiraju euroatlantske integracije, kako u pogledu Evropske unije, tako i u pogledu NATO-a. Sigurno da postoje takve rezolucije i ovog vijeća, ali i brojne odluke Vijeća za provedbu mira i Upravnog odbora. A ta želja naroda u BiH nikada nije poništena zakonom. Iako se lideri mogu protiviti tome jer su se predomislili ili to ne odgovara njihovoj političkoj retorici, zakoni i odluke koje je donijela BiH, a koje podržava i međunarodna zajednica, govore u prilog tome da BiH želi ići tim euroatlantskim putem. A ovo su bitke koje treba voditi demokratskim, a ne nedemokratskim putem kroz polemiku i demagogiju”, poručila je stalna britanska predstavnica u UN.

Podsjetila je da je prije 30-ak godina u Vijeću sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini raspravljano kao o velikom problemu.

“Naši prethodnici dan za danom donosili su mnoge rezolucije kako bi pokušali zaustaviti sukobe i vratiti stabilnost i mir u tu zemlju. Rat je trajao četiri užasne godine i zauvijek je izmijenio način na koji će UN čuvati mir. Kako smo to i danas mogli čuti, 1995. godine masakr u Srebrenici odnio je devet hiljada života muslimanskih muškaraca i djece – što je najgori masakr u Evropi nakon 1945. To nisu beznačajni događaji ni za Evropu, ni za Bosnu, a ni za Balkan. A razlog zbog kojeg je formiran Međunarodni krivični sud upravo je suđenje ljudima odgovornim za te zločine”, istakla je Pierce.

Istakla je britanska predstavnica i važnost vladavine zakona za sve građane Bosne i Hercegovine.

“Ja ne odustajem od Bosne. Još od 1991. godine bavim se Balkanom. Nećemo padati u beznađe, jer ako to uradimo u slučaju Bosne, to u osnovi znači da su loši momci pobijedili. A to nećemo dozvoliti. Možete se osloniti na Ujedinjeno Kraljevstvo i na to da će naše atlantske institucije nastaviti pomagati Bosni i svim njenim građanima”, zaključila je Pierce.

(StarMo)