Naslovnica Mostar Predstavljen novi brend – ‘Hercegovačka trešnja’

Predstavljen novi brend – ‘Hercegovačka trešnja’

150

Mostar — Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Šemsudin Dedić otvorio je u četvrtak prvi “Dan mediteranskog voća”, koji se održava u okviru projekta “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”.

Ministar Dedić je uime federalne Vlade i resornog ministarstva poželio da ova manifestacija postane tradicija.

“Projekat Hercegovačka trešnja ima poseban značaj za sve nas, prije svega iz razloga da promoviramo svoje domaće proizvode, u ovom slučaju Hercegovačku trešnju koja ima kvalitet, koja se nalazi na policama širom zemalja EU-a i šire. Vjerujem da ćemo i dalje osvajati nova tržišta jer imamo velike potencijale u ovoj oblasti”, izjavio je ministar Dedić, javila je u četvrtak agencija Fena, a prenose bh. portali.

Naglasio je kako bolja uključenost akademske zajednice, proizvođača, otkupljivača, prerađivača, državnih institucija i ministarstava, može doprinijeti boljoj koordinaciji i većoj podršci svim građanima i poljoprivrednim proizvođačima.

“Mi smo sa svoje strane u prošloj godini, ali i u ovoj nastojali da kroz lance vrijednosti, jačanje povezanosti poljoprivrednih proizvođača s otkupljivačima, doprinesemo razvoju ovog voća, a sutra i jagode i drugog mediteranskog voća”, dodao je federalni ministar.

Podsjetio je i na podršku IFAD-a u BiH, kojim je, kako je kazao, obuhvaćeno više od 20.000 kooperanta, a ovim Klasterom proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju više od 13 00 kooperanata u proizvodnji trešnje i jagode.

Na manifestaciji je predstavljen novi brend ‘Hercegovačka trešnja’ te je ukazano na razvojne potencijale koji omogućavaju uzgoj mediteranskog voća u Hercegovini, upravo na primjeru uzgoja trešnje.

“Projekat ‘Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini’ je produkt razvojnog partnerstva Jaffa-Komerca d.o.o i kooperanata i velikih proizvođača u Hercegovini, a prioritet proizvođača mediteranskog voća Hercegovine je trešnja”, istakao je Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc d.o.o. i predsjednik Klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju, koji je poručio kako će se ovim Klasterom raditi dalje na razvoju drugih mediteranskih kultura.

Projekt “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini” se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a uime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Projekt menadžer Developpp.de programa – GIZ GbmH Eschborn/Njemačka Volker Hennes podsjetio je kako sarađuju s poduzećima koja dugoročno i održivo ulažu u razvoj poljoprivrede i u razvoj različitih regija i oblasti.

“Jako mi je drago što je došlo do saradnje s Jaffa komercom i što danas ovdje možemo vidjeti rezultate ove saradnje i načina rada. Ovdje je važan ne samo razvoj ove firme nego i razvoj ovog brenda i njihovog zajedničkog pozicioniranja na tržištu”, istakao je Volker.

“Dan mediteranskog voća” okupio je sve relevantne predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u čijoj nadležnosti je poljoprivreda te proizvođače mediteranskog voća, najveće kupce u Bosni i Hercegovini i regiji i predstavnike međunarodnih organizacija koji kroz svoje projekte doprinose razvoju poljoprivrede.

(StarMo)