Naslovnica BiH Predstavljen “Bosanski atlas ratnih zločina”

Predstavljen “Bosanski atlas ratnih zločina”

466

Tuzla — Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva, u saradnji s Mrežom za izgradnju mira, Forumom građana Tuzla i forumom ZDF BiH u Tuzli je održao prezentaciju “Bosanskog atlasa ratnih zločina 92-95”, koji je rezultat dugogodšnjeg rada na dokumentovanju ratnih zločina u BiH.

Istaknuto je da se radi o nekoj vrsti digitalnog memorijala koji ogoljava činjenice koje se odnose na ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Atlas sadrži podatke o događajima i svim žrtvama rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka. Namijenjen je mladima, akademskoj zajednici, novinarima i ljudima koji žive u dijaspori i sve one koji žele da se upoznaju o činjenicama koje su vezane za zločine u BiH.

Direktor Istraživačko dokumentacionog Centra Sarajevo Mirsad Tokača rekao je da, bez obzira na to što je od rata prošlo više od 20 godina, mi tek ulazimo u fazu istinskog suočavanja s prošlošću.

“Došla je nova generacija kojoj je atlas prvenstveno namijenjen jer oni koriste nove tehnologije za dolazak do informacija, a atlas ih nudi svim zainteresovanim na vrlo jednostavan način”, dodao je Tokača, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Navedeno je da su tim digitalnim atlasom na karti Bosne mapirana mjesta ratnih zločina, masovne grobnice, popis žrtava i opis događaja, te se sprečavaju manipulacije o broju žrtava rata u BiH od 1992-1995.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla naveo je da atlas doprinosi sprečavanju manipulacije činjenicom da su u BiH ratni zločini i genocid počinjeni, te predstavlja polazište za borbu protiv tzv. “tri istine”.

“Ovo je način da trasiramo put jednoj istini koja neće biti bazirana na doživljaju već isključivo na utvrđenim činjenicama o svemu što se dešavalo u BiH”, kazao je Šehić.

Bosanski atlas je plod projekta “Ljudski gubici u Bosni i Hercegovini 1991-1995”. U naredna dva mjeseca bit će promovisan širom BiH, a u decembru i potpuno javan uz besplatan pristup korištenju podataka.

Na atlasu će biti javno dostupna i “Bosanska knjiga mrtvih”.

(StarMo)