Naslovnica Život Predstavili tim koji će voditi suđenje Trumpu

Predstavili tim koji će voditi suđenje Trumpu

482
foto: agencije

Washington — Demokrate iz Zastupničkog doma američkog Kongresa predstavili su u srijedu svoj tim koji će voditi suđenje američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senatu, a na čijem će se čelu nalaziti Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog odbora.

Schiff će, piše Reuters, voditi tim od sedam ‘menadžera’ Doma koji će pred senatorima predstaviti slučaj iz dvije optužnice prema kojima bi Trump trebao biti svrgnut zbog pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joe Bidena kao i zbog opstrukcije Kongresa.

Predsjednik Obavještajnog odbora vodio je i istragu opoziva u Domu i česta je meta Trumpovih napada, piše Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jerrold Nadler, predsjednik Odbora za pravosuđe takođe će biti dio tima demokrata.

Nakon više sedmica odgode, očekuje se da će Zastupnički dom, odnosno njegova predsjedavajuća Nancy Pelosi poslati optužnice protiv američkog predsjednika Senatu, čime se otvara put za početak suđenja sljedeće sedmice.

Očekuje se da će Senat, u kojem vlada republikanska većina, osloboditi Trumpa, jer nijedan od 53 republikanca u Senatu nije izrazio podršku za njegovo svrgavanje. Za smjenu Trumpa trebala bi dvotrećinska većina u Senatu koji ima stotinu članova.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)