Naslovnica Život Predstava Zijaha Sokolovića u Pozorištu lutaka Mostar

Predstava Zijaha Sokolovića u Pozorištu lutaka Mostar

521

Mostar — Premijera predstave “Dječak koji je sanjao more”, po tekstu Selme Parisi, a u režiji Zijaha Sokolovića, bit će upriličena večeras u 18 sati, u Pozorištu lutaka Mostar.

Prema riječima režisera predstave Zijaha Sokolovića, glavni junak priče je dječak koji sanja more.

“To je jedan san koji postoji u svima nama, san o moru, san o prostorima, o nekim beskonačnim prostorima koji su izazov za jednog čovjeka, za našeg dječaka da osvaja i istražuje te prostore i da sanja o tim prostorima… Dječak sanja da će jednog dana biti veliki brod koji će ploviti morima kroz talase, mirne i burne”, pojasnio je Sokolović, prenio je portal Mostarski.ba, koji se poziva na Fenu.

Dodao je kako živimo u vremenu gdje se neki snovi sudaraju te kako svi imamo snove i sanjamo.

”Sanjamo snove koje zaboravimo, snove kojih se poslije ne sjećamo, snove koji se poslije nekog vremena ukažu pa se mi sjetimo da smo ih nekad davno sanjali”, istakao je režiser.

Autorica teksta Selma Parisi podsjetila je kako je tekst “Dječak koji je sanjao more” napisala 2015. godine koji je tada dobio drugu nagradu na Festivalu hrvatske drame za djecu u Splitu.

“U predstavi imamo video produkciju. Budući da sam ja more ta video produkcija daje jednu posebnu dinamiku predstavi jer u toj sceni s morem imamo i izmjene svjetla, muziku kao podlogu i igru glumca s glumcem i lutkama”, kazala je glumica Nina Popović.

U predstavi igraju Igor Vidačković – dječak, Nina Popović – more, Ali Kamer Aksoy – delfin i Diana Ondelj-Maksumić – odgajateljica.

(…) Zašto ne volim da sanjam? Da li se snovi mogu posuditi? Šta znači, sanjariti, i da li je to pravi san? Da li i vi sanjate? Da li vam i djeca sanjaju? Da li znate šta vam djeca sanjaju? Da li razumijete njihove snove ili i to samo sanjate, napisao je režiser u najavi predstave.

(StarMo)