Naslovnica Politika Predsjedništvo stranke: SDA, EU, SAD i OHR imaju isti cilj

Predsjedništvo stranke: SDA, EU, SAD i OHR imaju isti cilj

184

Sarajevo — Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravlja novu odlučnost Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini u zaustavljanju udara na Dejtonski mirovni sporazum i stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i jasan odgovor na političke blokade i pokušaj ugrožavanja demokratskih standarda, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva SDA.

“Konkretni potezi, poput odluka Visokog predstavnika kojima su osigurana sredstva za održavanje izbora i trajno spriječena mogućnost blokade svih budućih izbornih procesa, kao i sankcije protiv predvodnika antidržavnih politika, doprinijet će ubrzanoj stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini. To je preduvjet da se energičnije pristupi ispunjavanju obaveza bh. institucija na putu prema euroatlantskim integracijama, što je posebno bitno u novonastalim okolnostima u svijetu, prouzrokavanim agresijom na Ukrajinu”, citat je iz saopćenja.

Predsjedništvo SDA pozdravlja rezolucije Evropske narodne stranke (EPP), kao i najavljene rezolucije Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i Bundestaga. U tim dokumentima su vrlo precizno detektirani uzroci problema, kao i glavni krivci za krizu u kojoj je Bosna i Hercegovina.

Predsjedništvo SDA odbacuje kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od Milorada Dodika, Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA. Istina je da SDA i predstavnici Evropske unije, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj – izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona. Predsjedništvo SDA pozdravlja dosadašnju politiku rukovodstva SDA, koje je Stranku pozicioniralo kao glavnog i pouzdanog partnera međunarodnih prijatelja u procesima bitnim za sigurnost i stabilnost države, navedeno je također u saopćenju.

Predsjedništvo SDA pozdravlja pojačane aktivnosti Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, na zaustavljanju krize u Bosni i Hercegovini i pokretanju procesa koji mogu ubrzati put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Predsjedništvo očekuje da u narednom periodu budu dodatno pojačane inicijative koje će evropski put i dobijanje kandidatskog statusa staviti u fokus političkih procesa u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje izmjene Zakona o elektičnoj energiji kojima je zaustavljena izgradnja mini hidroelektrana. SDA je inicirala izmjene ovog zakona kako bi bile spriječene negativne posljedice po životnu okolinu, ali i zaustavljeni lobiji koji su imali isključivu korist od ovakvih projekata. Bez obzira što iz tog razloga vrlo često trpi medijske napade iza kojih stoje pojedinci iz ovih lobija, SDA će nastaviti da se suprotstavlja grupacijama čiji interesi idu na štetu interesa građana. Za razliku od drugih, kojima su usta puna priče o borbi protiv korupcije, ali samo deklarativno, SDA se već ranije suprotstavila kladioničarskom lobiju, kao i građevinskom lobiju u Kantonu Sarajevo. Javnosti neće biti teško da zaključi koje političke stranke i iz kojih razloga zdušno podržavaju ove lobije i izlaze ususret njihovim zahtjevima.

Predsjedništvo SDA očekuje da Ustavni sud BiH brzo donese odluku po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kako bi bile ublažene i spriječene daljnje štetne posljedice neustavne Uredbe o javnim nabavkama u Kantonu Sarajevo.

“Smatramo da bi se nadležne državne agencije i pravosudne institucije trebale zainteresirati za posljedice koje je ova Uredba izazvala. Osim što je u suprotnosti sa Ustavom i zadire u državne nadležnosti na način kako to radi entitet RS, osnovano se može sumnjati da je ova Uredba korištena kao pokriće za koruptivne aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo i drugih institucija u ovom kantonu”, navedeno je u saopćenju.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku Emiru Hadžihafizbegoviću i Alešu Kurtu, kao i uposlenicima Kamernog teatra 55 i SARTR-a.

“Osuđujemo politički progon koji vlast Trojke u Kantonu Sarajevo vrši nad uspješnim kadrovima koji nisu članovi njihovih stranaka. Pokušaj smjene Emira Hadžihafizbegovića s čela Kamernog teatra 55 i Aleša Kurta s mjesta direktora Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) nema nikakve veze s njihovim načinom vođenja kulturnih ustanova već isključivo s potrebom vladajuće „Trojke“ da na pozicije postavljaju svoje stranačke kadrove i da se svete političkim neistomišljenicima. Vlast u Kantonu Sarajevo ovakvim potezima pokušava prikriti vlastiti nerad, neuspjeh, korupcijske afere s tajnim ugovorima, stranačka zapošljavanja, nesposobnost da očiste grad i organizuju javni prijevoz”, navelo je Predsjedništvo SDA.

Izrazilo je punu podršku zajedničkom koalicionom nastupu svih probosanskih stranaka u entitetu RS.

Predsjedništvo SDA je usvojilo Informaciju Glavnog izbornog štaba o dosadašnjim predizbornim aktivnostima i Odluku o kriterijima i smjernicama za utvrđivanje kandidatskih listi za Opće izbore 2022. godine, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)