Naslovnica Politika Predsjedništvo SDA donijelo devet zaključaka

Predsjedništvo SDA donijelo devet zaključaka

489
predsjednik SDA Bakir Izetbegović; foto: ilustracija

Sarajevo — Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjem zasjedanju usvojilo je devet zaključaka kojima su se dotakli aktuelne problematike.

SDA poziva Predsjedništvo BiH da na temeljima Sporazuma potpisanog 5. augusta 2019. godine nastavi tragati za kompromisom kojim bi se otklonile prepreke za uspostavljanje vlasti.

Pozdravili su rezultate koje su, unatoč blokadama i opstrukcijama, ostvarili Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH u periodu od održavanja općih izbora.

“Bosna i Hercegovina, sa naglaskom na Federaciju, u proteklih godinu dana bilježi konstantan ekonomski rast na što ukazuju svi relevantni parametri, od povećanja industrijske proizvodnje i naplate poreza, preko rasta broja novozaposlenih i prosječne plaće, povećanja prosječne i minimalne penzije i dr.”, naveli su u saopćenju.

Pozdravili su stavove iznesene u izvještajima specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o politici opstrukcija i blokada koju provodi SNSD.

“Pozivamo institucije nadležne za implementaciju Dejtonskog sporazuma da, u skladu sa svojim mandatom, a na temelju činjenica iznesenih u navedenim izvještajima, poduzmu odgovarajuće mjere s ciljem sankcionisanja opstrukcija u radu institucija”, istakli su iz SDA.

SDA poziva OHR da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, na principima tzv. “Gregorianovog modela“ obustavom plaća sankcioniše sve parlamentarce koji neuspunjavanjem poslovničkih obaveza sprečavaju rad Parlamentarne skupštine BiH. Ovo se posebno odnosi na parlamentarce iz SNSD koji nisu dostavili prijedlog članova parlamentarnih komisija, a što je njihova izričita poslovnička obaveza, naveli su.

Kompletni zaključci SDA su na ovom linku.

(StarMo)