Naslovnica Politika Predsjedništvo HDZ ostaje pri ranijem stavu

Predsjedništvo HDZ ostaje pri ranijem stavu

366

Mostar — Komentirajući aktuelnu političku situaciju i vođene razgovore delegacija HDZ-a BiH sa delegacijom SDA, pa i SNSD-a, Predsjedništvo HDZ-a BiH ostaje pri svome ranije istaknutom stavu, te naglašava kako Bosna i Hercegovina hitno treba novu vlast, saopšteno je u ponedjeljak uveče iz HDZ-a BiH, nakon sjednice stranačkog Predsjedništzva.

“Moramo otkloniti sve prepreke za nastavak euroatlanskog puta koji je za HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora jedan od glavnih prioriteta. Moramo odmah pristupiti formiranju Vijeća ministara BiH, te nastaviti razgovore oko formiranja vlasti na svim nivoima. Povjerenje koje je poljuljano u zadnjem vremenu moramo vratiti, kako bi odgovorno pristupili rješavanju svih otvorenih pitanja”, zaključeno je, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o aktivnostima i pripremi za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj, a cijeneći izuzetno dobru saradnju sa HDZ-om RH, Predsjedništvo HDZ-a BiH podržava sadašnju hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, kandidatkinju HDZ-a RH, u trci za još jedan mandat.

“Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini, s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njen Predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje nove, pozitivnije atmosfere unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini kao i njenim konstitutivnim narodima”, stoji, uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)