Naslovnica Politika Predsjedništvo HDZ BiH o pregovorima o Mostaru…

Predsjedništvo HDZ BiH o pregovorima o Mostaru…

464

Orašje — Predsjedništvo HDZ-a BiH na održanoj proširenoj sjednici danas u Orašju raspravljalo je i analiziralo uspostavu vlasti na nivou BiH, Federacije BiH i kantona, saopšteno je iz HDZ-a.

Raspravljalo se i o odnosima HDZ-a BiH sa stranakama Hrvatskog narodnog sabora. Podržan je postignuti jednoglasan stav HNS-a o zajedničkom nastupu svih stranaka članica HNS-a na lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja. Izuzetak je u sredinama gdje su Hrvati većina, tu će stranke HNS-a ići s više listi i kandidata.

Analizirajući vođene razgovore sa zvaničnicima SDA, oko provedbe izbora u Gradu Mostaru, uspostave vlasti u Federaciji BiH, izmjene strukture Vlade FBiH, te razgovore koje se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva, Predsjedništvo HDZ-a BiH i dalje se zalaže da se nastavi intenzivan rad na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru te oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Govoreći o transformaciji Vlade FBiH, Predsjedništvo je predložilo ukidanje neustavnih ministarstava u Vladi, a predložilo formiranje novih ministarstava, kao i razdvajanje već postojećih ministarstava koji imaju preopširne nadležnosti, saopšteno je uz ostalo iz HDZ-a BiH.

(StarMo)