Naslovnica Politika Predsjedništvo HDZ BiH: Konkretna i održiva rješenja Izbornog zakona

Predsjedništvo HDZ BiH: Konkretna i održiva rješenja Izbornog zakona

451

Mostar — Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je održalo 21. sjednicu u online obliku putem videokonferencije, saopšteno je iz te partije.

Na današnjoj sjednici ključna tema odnosila se na pitanje Izbornog zakona BiH i dinamike svih procesa u predstojećem periodu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predočio je aktivnosti radnih grupa koje su formirane kako bi se održala visoka intenzivnost razgovora obzirom na postavljene rokove, iako nisu pretpostavljene potpisanim Sporazumom o načelima i izmjena i dopuna u Mostaru koji su potpisali predstavnici HDZ-a BiH, SDA i međunarodnih predstavnika.

“Upravo kohezija tih radnih grupa treba ponuditi konkretno rješenje koje garantuje stabilnost u nastavku evropskog puta BiH, i što je najvažnije, rješava sve diskriminatorne odredbe sadržane u predmetima ‘Ljubić’ i ‘Sejdić & Finci’.

Maksimalistički ciljevi i isključivost ne mogu biti dio konstruktivnih razgovora i neće biti mehanizam za kupovinu vremena kako bi se održao status quo”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i kako EU i NATO ostaju ključni vanjskopolitički ciljevi i prioriteti “legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda” i takav stav će biti snažno zagovaran na domaćim, međunarodnim i globalnim forumima.

“U kontekstu aktuelnih događanja oko pandemije korona virusa zaključeno je kako uz sve poteškoće koje neminovno postoje, niti jedan nivo vlasti ne smije tražiti alibi, nego snažno djelovati kako bi proces vakcinisanja i imunizacije cjelokupnog stanovništva konačno otpočeo”, stoji uz ostalo u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)