Naslovnica Politika Predsjedništvo BiH u Briselu: “Nastupili smo jedinstveno”

Predsjedništvo BiH u Briselu: “Nastupili smo jedinstveno”

453
foto: Predsjedništvo BiH

Sarajevo/Brisel — Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tvrde da su u Briselu dobili uvjeravanja da će imati snažnu podršku evropskih institucija, ali da je na bh. vlastima da rade aktivno na 14 prioriteta koje je Evropska komisija identifikovala, a koji su neophodni da bi zemlja dobila status kandidata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i dalje insistira da je moguće da do naredne godine zemlja postane kandidat za punopravno članstvo u EU.

“Ako budemo radili u narednom periodu kao što smo radili u proteklih par mjeseci da je sasvim realno da ćemo se mi prikazati kao kredibilan partner koji istinski radi i da ćemo dobiti kandidatski status iduće godine. Ovo je vrlo realno o čemu ja govorim”, rekao je novinarima Šefik Džaferović na kraju zvanične posjete evropskoj prijestonici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i

članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave u radnoj posjeti Briselu.

Oni su se sastali sa predsednikom Evroskog vijeća, Charlesom Michelom.

Upitan o izvještaju o napretku BiH koji je Komisija objavila u utorak 6. oktobra, a koji je pokazao sivu sliku stanja u zemlji, Džaferović je naglasio da Izvještaj pokriva i onaj period kada je BiH bila u “nepotrebnoj blokadi”.

“Moramo se predano okrenuti poslu i što prije da uvjerimo institucije EU da predano radimo na realizaciji 14 preporuka i tim prije ćemo dobiti kandatski status”, izjavio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, smatra da u evropskim institucijama postoji razumijevanje o BiH “kao o složenoj zemlji”.

“Ima razumijevanja za zemlju koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima. Ono što mi treba da uradimo jeste da osiguramo prolaz određenim incijativama kao što je ‘Mini Šengen’ ili paket investicija za Zapadni Balkan”, rekao je Dodik.

Željko Komšić, treći član Predsjedništva kaže da su svi razgovori u Briselu bili “u istom tonu”.

“I danas smo nastupili jedinstveno. Sve ono što imamo kao razlike između nas zapravo smo gurnuli u drugu stranu, jer nije ovo mjesto niti prilika da se žalimo jedni na druge”, rekao je Komšić.

Ovo je druga posjeta članova Predsjedništva BiH Briselu u roku od sedam

dana.

Prošle sedmice oni su razgovarali sa zvaničnicima Evropske komisije uključujući i komesara za proširenje Olivera Varhelyija kao i šefa evropske diplomatije Josepa Borella.

Tom prilikom je susret sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom bio nemoguć jer se on nalazio u samoizolaciji.

Ranije u toku dana se Džaferović sastao u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)