Naslovnica Politika Predsjedništvo BiH ide u Sloveniju

Predsjedništvo BiH ide u Sloveniju

456
foto arhiva

Sarajevo/Ljubljana — Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik boravit će 4. i 5. decembra u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji.

Ceremonija svečanog dočeka bit će upriličena sutra, 4. decembra, na Kongresnom trgu u Ljubljani, gdje će ih dočekati predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nakon svečanog dočeka Komšić, Džaferović i Dodik položit će vijence na Spomenik žrtvama ratova (na Kongresnom trgu), a potom će s predsjednikom Republike Slovenije svečano otkriti Klupu prijateljstva.

Zvanični susret predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Slovenije planiran je također za srijedu u Predsjedničkoj palati, dok je zvanični sastanak delegacija BiH i Slovenije planiran također za u srijedu, nakon nčega će uslijediti i obraćanje medijima.

Protokolom posjete predviđen je i susret s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom, najavljeno je iz Predsjedništva BiH. Članovi Predsjedništva BiH će posjetiti Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i pogledati izložbu fotografija “Deset godina rada ITF-a u Bosni i Hercegovini na polju deminiranja”.


Za 19.00 sati planirana je svečana večera koju u čast predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH priređuje predsjednik Republike Slovenije.

U četvrtak, 5. decembra, na Novoj univerzi bit će održana predavanja članova Predsjedništva BiH, te predsjednika Slovenije Boruta Pahora i članova akademske zajednice o temi “Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja BiH”.

Protokolom posjete, kao posljednji susret, najavljene je sastanak zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine s delegacijom Vlade Republike Slovenije na čelu s predsjednikom Vlade Marjanom Šarecom.

(StarMo)