Naslovnica Politika Predsjedništvo BiH: Hitno dostaviti Nacrt budžeta za ovu godinu

Predsjedništvo BiH: Hitno dostaviti Nacrt budžeta za ovu godinu

120
foto arhva

Sarajevo — Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) je na sjednici održanoj 10. juna zatražilo od Vijeća ministara BiH da hitno dostavi Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, saopšteno je iz ove institucije.

Krajnji rok za dostavljanje ovog dokumenta bio je 31. maj 2020. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu usvojilo Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Prva tri mjeseca 2020. institucije BiH finansirane su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju. Ista odluka je bila na snazi i tokom cijele 2019. godine, jer u Bosni i Hercegovini nije bila konstituisana vlast, nakon izbora 2018.

Da bi Bosna i Hercegovina dobila budžet za 2020. godinu, nakon što je Nacrt budžeta usvojilo Vijeće ministara BiH, potvrdu mora dati i Predsjedništvo BiH, a potom i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Osim budžeta, Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je prihvatilo sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o pograničnom prometu, piše u saopštenju objavljenom nakon sjednice u Sarajevu.

Radi se o Sporazumu koji je 21. maja utvrdilo Vijeće ministara BiH, kojim se želi olakšati kretanje lokalnog stanovništva između pograničnih područja i prelaženje preko zajedničke granice.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za pogranični promet, te Aneks Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o provođenju graničnih provjera na zajedničkim prelazima.

Na ovaj način će se osigurati uvjeti za lakši prelazak zajedničke državne granice i uspostaviti efikasniji sistem kontrole prelaska za građane dviju država.

(StarMo)